Alle innlegg i kategorien Bloggkvitter

Dei keisame 21

Livsteikn igjen, gitt

Ja, om du ikkje har fått det med deg, så har det vore litt stille på Kvitter i det siste. Eg har likevel skjønt at folk framleis er innom og les og sånt, og det er jo kjekt. Og eg har også fått fleire førespurnader om å sende Yoshi-barna ut på nye eventyr igjen. Kanskje det, kanskje. 

Iallfall, her er noko av det som har skjedd sia sist!

- Eg fekk ikkje plass på klarspråkemnet eg hadde tenkt å ta på Blindern dette semesteret. Kjipern.
- Eg er blitt frilanskorrekturlesar for Samlaget og sit no og les korrektur på ei bok for dei. Det er kjempespennande!
- Eg har fylt 21 år.
- Broren min har også fylt 21 år.
- Eg har vore på vinterleir med Norsk Målungdom på Røros. Stas!

Sidemål meg her og sidemål meg der

Eg må innrømme å ha stukke hovudet litt i jorda eller sett ein annan veg ved kvar einaste sidemålsdiskusjon den siste tida. Det har vore vanskeleg, men eg har greidd det heilt greitt. Men for dei av dokker som lurer på kor eg står i "sidemålsKRIGEN", kan eg jo setta opp nokre punkt om kva eg meiner og kor eg står:

 • Eg trur at nynorsk verken er, har vore eller nokon gong kjem til å bli avhengig av den obligatoriske sidemålsopplæringa for å overleva.
 • Eg trur ikkje nynorsken eksisterer på grunn av sidemålsordninga, men på trass av ? lite skadar nynorsken meir enn at mange elevar føler at skriftspråket er trædd nedover hovudet på dei.
 • Eg meiner ikkje det er allmennkunnskap å kunna uttrykke seg på både nynorsk og bokmål.
 • Eg synest målsettinga om at alle norske elevar skal vera like flinke i nynorsk og bokmål, er fullstendig urealistisk.
 • Det nye forslaget om å ikkje lenger ha like høge krav til skriveferdigheiter i sidemål som i hovumål, er eit veldig godt forslag. Slik var ordninga da ho blei innført, slik var ordninga lenge, og eg trur det er best å ha ordninga slik.
 • Ingen forsøk med valfritt sidemål har vist at elevar blir flinkare i hovudmål av å droppe sidemål. Derimot har alle forsøka vist at mange er interesserte i å få opplæring i sidemål. Det nye forslaget manglar derfor noko heilt grunnleggande: eit tilbod til dei som vil lære begge delar!
 • Det er skadeleg for nynorsken at så mange berre forbind skriftspråket med eit skolefag.

Så ja. Der har du meg. Eg synest det nye forslaget var veldig bra, med unntak av at det går frå ei målsetting om at alle skal skrive bokmål og nynorsk like godt (ein håplaus og urealistisk idé), til at ingen skal gjera det. Om Norge har tenkt til å fortsetta å vera tospråkleg, er vi avhengige av at nokon, men ikkje alle, kan meister begge språka.

Framover?

Eg veit ikkje, eigentleg. Eg har veldig lyst til å laga nye eventyr med Yoshi-barna, men den siste tida har eg jobba ein del, vore sjuk, vore på leir, spelt konsert osv. Denne veka er det både årsmøte i SmiO og landsstyremøte i NMU, men etter det ser kalenderen behageleg tom ut, og slik har eg lyst til å ha det ei stund.

Eg lærer forresten stadig meir om nynorsk rettskriving. Er det nokon som vil eg skal skrive eit innlegg eller to om noko spesielt dei synest er vanskeleg? Berre sei frå, det får eg lett til.

Lovord og hugleik

Hepp!

Det blei visst ein lang periode utan at eg gav lyd frå meg, men i kommentarfelta har det ikkje vore stilt! Eg har vore innom og lese og godkjent ein masse kommentarar på både gamle og nye innlegg. Om du ikkje fekk med deg alt, drar eg her fram eit lite oversyn:

I innlegget om Yoshi-barn på IFA-messa skreiv eg at kjærasten (som no er blitt eks-en) min kom med ein slengmerknad om at ingen les bloggen min. 13 av dykk følte for å kommentere at han tok feil, og det gjekk om lag slik (mange skreiv meir enn akkurat dette, men det kutta eg vekk for å gjera lista fin, høhø):

Frå Austfold/Østfold..?: Eg les det!
Marita: Eg les og!
kallenamnslaus: Klart vi les :)
anders: jeg leser også, altså
Eirin: æ læs!
skamlaus: Læs òg.
anonym: altså. jeg leser jo. fortell det til kjæresten din, du.
Marta: Eg les òg!
Kong Slafen: Kult... Gi meg en sånn Yoshi.. Og jo jeg leser bloggen nå.. så F your b friend :P 
catta: Eg lesar!
Kine: Eg les! Og eg syntest det var moro òg!  Dette er ein kjempefin blogg! :)
Malene: Er da flere som leser bloggen din! Du legger jo ut så mange fine Yoshibilder (: 

Dette var jo veldig hyggeleg å høyre! Spesielt sidan det var nokre nye namn på den lista. Eg trudde jo eg meir eller mindre kjente til alle som var innom og kommenterte på jamn basis.

Og anna nytt

Den til no mystiske nynorskdama på Libris, som eg ved éi anledning fann ut at heitte Gunvor Edel, har no gitt lyd frå seg på eit innlegg om Nynorsk-Libris! For dei som ikkje gidd å klikke seg vidare til innlegget for å lesa kommentaren, limer eg like greitt inn alt her:

Hohoi, dette var gama! Eg er dama som skriv desse skilta, og ei eg jobber med hadde funne denne sida, så må berre inn og kommentere. Elsker at folk legg merke til nynorsken! At det er nokre skrivefeil må eg berre beklage, men takk til Vegard som "forsvarer" meg...eg jobber i bokhandel ja, og elsker litteratur, men språk er ikkje mitt sterkaste fag. Slær opp alt eg VEIT eg ikkje kan, men elles gjeng det dessverre noko kjapt (tidsklemma!) og då vert noko på dialekt/kva eg bruker seie osv. Spillmagasin er dog eit spel, så eg kan ikkje kalle det noko anna. Men imorgo den dag skal eg kike på alle lappane og sjå kva eg må rette!

Vil elles takk mine supre sjefar som let meg skrive på nynorsk, sjølv om det berre skulle mangle eigentleg då..Ok, eg er på jobb no, så kan ikkje svare/sjekke ut denne bloggen meir no, men som sagt, gama at det vert teke mot med slik glee(og noko sinne, heh)!!

Og kva anna kan ein vel gjera enn å feire:

 

 

Og heilt til slutt ein liten merknad til Marta som lurte på korfor eg lét Android-monstera seia "Tak oss åt leidaren din!" og ikkje "Tak oss åt leiaren din!". Marta har heilt rett i at det etter ordlista skal heite leiaren, men eg valde å bruke ei eldre form når eg først skulle skrive "tak" og "åt". Mange møringar seier og skriv leidar, breidare og så vidare - eg synest det er gromme greier!

Liste: Topp ti innkomne googlesøk

Av dei 500 siste vitjarane på bloggen, kom 40 gjennom søkjemotorar, dei fleste frå Google. Med Statcounter ser eg ikkje berre kor mange som finn Kvitter på google, men òg kva dei søkjer på! Dette er dei ti beste søkjestrengane folk har brukt for å finne Kvitter. Ikkje dei ti mest vanlege, men dei ti eg meiner er best.

10. "Milan Stankovic"

Eg blogga om den serbiske representanten i årets Eurovision Song Contest-finale fordi han liknar på Mariann Thommassen. Innlegget fekk i lange tider kommentarar frå fjortisjenter som søkte på Stankovic, den siste kommentaren er skriven i oktober (innlegget blei skrive i mai).

9. "Bokmålsordliste"

Eg trur ikkje bokmålsordlista mi var heilt det dei leita etter, dei som søkte etter dette. Ord som "nynorskordliste", "osb. nynorsk" og "nordnorsk nynorsk" gir og merkeleg mange treff.

8. "Gratis ting i posten"

Dei som søkte etter gratis ting i posten, fann neppe det dei leita etter då dei fann innlegget mitt om gratismateriell ein kan få fritt tilsendt frå Språkrådet.

7. "Adjektiv historie no"

Den som søkte etter adjektivhistorie skulle ikkje bare ha ei adjektivhistorie, ho skulle ha ei no. Adjektivhistoria mi var ein del av romjulskalenderen i fjor, for dei som lurte på det.

6. "Ord som skrives annleis på bokmål"

Det er jo kjempekjekt at nokon i det heile har søkt på det. Kva dei fann på Kvitter, veit eg ikkje heilt, for eg har ikkje nokon nynorsk-bokmål-ordliste.

5. "Kald gløgg"

Ikkje berre gjorde eg narr av julejogurtsatingsa til Tine i fjor, eg kjøpte og ei pakke og smaka på jogurten! Tre av fire smakar viste seg å vere fullt mogleg å få i seg. Men eg saknar ikkje julejogurt med smak av gløgg.

4. "Pølse i vaffel"

... er ein matrett frå Moss, som eg skreiv om i innlegget mitt om ting frå Moss.

3. "Gay blogg"

Som den Nintendo-entusiasten eg er, har eg sjølvsagt blogga om at stjernene i logoen til Super Mario Galaxy 2 ikkje stavar "UR MR GAY" ("du er herr homo"), som på det første spelet, men "YA I M R U" ("ja, det er eg, er du?"). Konspirasjonsteori, nokon?

2. "Naken på blogg"

I tillegg til at det er gøy at nokon faktisk søkjer etter "Naken blogg", er det jo gøy at nokon finn fram til f.eks. dette innlegget om eit sitat frå profeten Muhammed er skrive på nynorsk i kjellaren på Glasmagasinet, like ved eit sitat av Ivar Aasen.

Og nå skal vi sjå den aller beste søkjestrengen...

...

...

...

1. "Pule 50"

Eg lurer på kva han (ho?) som søkte etter dette eigentleg hadde venta å finne, kanskje var det like greitt at han (ho?) kom inn på bloggen min. Det kunne vel ha gått langt verre. For å sjå kva for innlegg på Kvitter som gir treff på "pule 50", må du nesten søkje sjølv. Masse, masse credz til den som kan hugse at eg nokon gong har brukt ordet "pule" på Kvitter (eg hugsa det ikkje sjølv).

(Svar til deg som ikkje gidd å søkje.)

Då er det jo nærliggjande å spørje korleis du fann fram til Kvitter. Eg har inntrykk av at dei fleste som les, har lese så lenge at dei ikkje hugsar når dei begynte. Haha.

Kvitter i ny drakt

Vi prøver noko nytt
Ikkje misforstå meg, eg likte det gamle designet og syntest det var søtt, men eg er jo ganske glad i å fikse designet og hadde lyst på noko breiare og litt meir variert, slik at ikkje alt var blått og kvitt.

No har eg pusla ei god stund og kome opp med dette. Merk at noko av det gamle designet framleis kan henge att, men det er berre å oppdatere sida til det ser fint ut!

Det som manglar no er menyen, Bloglovin-teikninga, dultetinga og litt småting. Eg lurer òg på om eg skal ha noko over hovudramma med innlegg, men då vil jo innhaldet kome ganske langt ned på sida.. Eg får sjå kva eg finn ut.

Det er sjølvsagt lov til å kome med kommentarar, ris, ros og ønske.

Nynorsk vs. homofili (ha ha)

Eg fekk ei artig melding på nettsamfunnet Gaysir hin dagen. Ein mann i slutten av tjueåra presenterte eit dilemma: Å velje mellom å skrive nynorsk og å vere homofil. Om eg måtte velje, kva hadde eg valt?

No er det slik at han skreiv "å være nynorsk", men eg fekk klara opp i at han meinte å skrive nynorsk, som ein motsetning til å skrive bokmål. Dilemmaet var så håplaust at eg var nær å ikkje gidde å svare, men eg måtte jo nesten det.

Kva hadde du valt?
Hadde du heller skifta legning eller skifta målform? Eg hadde lett valt å skifte målform. Heller skrive bokmål enn å vere streit. Eg presenterte dilemmaet for ein bokmålsskrivande ven av meg, og han var einig: Heller endre målform enn å endre legning.

Slike dilemma er jo håplaust verkelegheitsfjerne og teite, men det er litt artig å sjå kva folk vel når dei først får slike latterlege dilemma presentert for seg.

Og elles
Eg har begynt å ta tran og eg må seie det smakar verre og verre for kvar einaste dag. Den første skeia smakte nesten ingenting, den neste litt meir osv.. No har eg teke tran i ei og ei halv veke, og no er det snart ikkje til å halde ut. Nokon som har tips? Halde seg for nesa? Kan ein ha tran i kaffien? Eg vil jo helst ikkje drikke kaffi kvar morgon.. Kan ein ha tran i sjokolademjølk?

Eg tek tran fordi ein apotekar (som i tillegg til å selje meg eksembehandling ga meg heile livshistoria si og ein halv legejournal med hennar eige eksem) fortalde meg at otopisk eksem kan kome av for lite omega-3. Så eg kjøpte tran.

Nytt design?
Eg har lenge hatt litt lyst til å leggje om designet til noko heilt anna. Designet på bloggen no er for det første så smalt at det blir upraktisk. Og om eg først skal gjere noko med designet, så kan eg jo like gjerne gjere ei full oppussing?

Her er det eg har tenkt så langt:Endringar vil vere:

 • Breiare blogg
 • Innlegg i kvar si boble
 • Meny til høgre (eller venstre) som er skild frå resten, slik at han ikkje treng å bli med heile vegen ned
 • Ny tapet i bakgrunnen (som kan endrast lett, utan å påverke resten av designet)
 • Facebook-aktivitetsfelt i sidemenyen

Ting eg vil ta vare på:

 • Yoshi-barn i designet (har ikkje teikna nytt toppbilde enno)
 • Kommentarfelt i fine fargar
 • Dulte-tinga i menyen

Så det heile er framleis på idéstadiet, altså. Men eg har jo lite anna enn tid å bruke på dette (kva, lese til eksamen? *plystre*), så det er berre å kome med ønske og innspel, om de verkeleg skulle ha nokon.

i-målsveke: Innføring i i-mål


Lillegul: Hei, og velkomen til i-målsveka på Kvitter!
Lillegrønn: Ja, heihei! Vi er vertane dykkar denne veka, som blir ei koseleg veke her på Kvitter!


Lillegul: Ja, og kva vil det seie at vi no skal ha i-målsveke, Lillegrøn?
Lillegrønn: Åh, no spør du dumt, Lillegul, dette veit du jo.
Lillegul: Ja, men dei andre veit kanskje ikkje det.


Lillegrønn: Åja, okei! Det betyr at alle innleggi på Kvitter denne veka vil vere skrivne på i-mål!
Lillegul: Alle som eitt?
Lillegrønn: Alle som eitt!
Lillegul: Men kva om ikkje alle veit kva i-mål er?
Lillegrønn: Det er difor vi no skal lære vekk alt vi kan om i-mål.
Lillegul: Åh. Men då så. Du får vere lærar!


Lillegrønn: Woho, kor kjekt! Eg må berre presisere at eg aldri har lært å skrive i-mål, men berre har hive saman nokre reglar frå ordlister og ulike kjelder. Ei god oversikt over alle reglane for i-mål har eg ikkje greidd å finne, så dette blir berre sånn cirka. Men here goes.


Lillegrønn: I-mål er altså det vi kallar nynorsk med bestemd hokjønnsartikkel -i. Men det er berre dei sterke hokjønnsordi som skal få -i. Dei svake hokjønnsordi får framleis bestemd artikkel -a.


Lillegrønn: Dei svake hokjønnsordi er dei som endar på trykklett -e og har klammeform på [-a], skoleelevar kan altså skrive ei kista, ei jenta osv., slik som mange snakkar f.eks. i Stavanger. Alle andre hokjønnsord er sterke og får bestemd artikkel -i på i-mål.


Lillegul: Eg har eit spørsmål!
Lillegrønn: Eh, ja, Lillegull?
Lillegul: Kvifor seier vi då "ordi" og "innleggi"? Det er jo bestemd form fleirtal av inkjekjønnsord?
Lillegrønn: Din utolmodige dust, eg kjem jo til det no...


Lillegrønn: Det er nemleg slik at endingi i bestemd form eintal av hokjønn skal vere lik endingi i bestemd form fleirtal av inkjekjønnsord.
Lillegul: Åååh... Dette lærte eg aldri på skulen?
Lillegrønn: Du skulle hatt meg som lærar.


Lillegrønn: Altså.. Skriv du i-mål skal det altså ikkje berre heite brui, soli og kui, men òg ordi, husi, eggi, innleggi osv.. I fleirtal
Lillegul: Okok, er det berre dei ordi?
Lillegrønn: Nei, det gjeld òg hankjønnsord som til vanleg endar på -a i bestemd form fleirtal, f.eks. skoa, tinga, skia, feila og foreldra, som alle får -i på i-mål.


Lillegul: Eg må seie at eg tykkjer i-mål er eit utruleg vakkert mål!
Lillegrønn: Ja, kan du tenkje deg kvifor dei vil ta det ut av nynorsknormi til neste år?
Lillegul: Nei, nemndi kan ikkje ha tenkt heilt klart.


Lillegrønn: Jaja, no skal de få lekser!
Lillegul: Serr?
Lillegrønn: Ja! Nokre i-målslekser. Det er lov å svare i attkvitrefeltet.


Lillegrønn: Set desse setningane om til i-mål! "Alle Yoshi-barna har ulik farge på skoa" og "Den bortkomne kista blei funnen i helga".

Svaret står opp ned nedst i innlegget.


Lillegrønn: Ja, det var det første av mange innlegg på i-mål denne veka!
Lillegul: Ja, kor mange innlegg blir det på Kvitter denne veka?
Lillegrøn: Eg veit ikkje, eh... Sikkert fleire enn førre veke.
Lillegul: Ja, det er jo fint...

Svar på leksa:

Skriv i-mål mens du kan!

Mållagsleiaren på ein laurdag

Laurdag er den dagen i veka som alltid representerer eit usjenert søkk i statistikken. Det er vel fordi folk har alt anna å gjere enn å sitje inne og lese bloggar, og eg har alt anna å gjere enn å sitje inne og blogge. I går var ein laurdag mot normalt.

Hugsar du innlegget om argumentasjon for nynorskklasser, kor eg teikna shutter shades på leiaren av mållaget? Vel, i tillegg til å gi meg ei t-skjorte anonymt tilsendt i posten, har dette innlegget no skaffa meg ein kommentar frå sjølvsagte mållagsleiaren som kunne fortelje at han sjølv hadde hatt lyst til å endre på argumentasjonen og har sendt blogginnlegget mitt til dei ansvarlege.

Ikkje kan eg vite om dette er trolling eller om det faktisk er mållagsleiaren som har kommentert, men om det er det, tykkjer eg det er fint at han ryddar tid på sin busy schedual for å kvitre litt på småbloggar.

Kva har eg eigentleg oppnådd som ein samfunnskritisk og tydingsfull bloggar så langt? Eg har blitt nemnt i ei bisetning i ei avis frå Sunnmøre (papirutgåva) og eg har fått ein kommentar frå leiaren av Noregs Mållag. I tillegg har fleire lesarar spora meg opp på Facebook, ein har sendt meg brev i posten og nokon har sendt meg ei t-skjorte. Du verda, kven skulle trudd eg skreiv ein middels knøttliten blogg med femti lesarar, kva?
Psst, eg lever enno!

Eg er ikkje heilt daud, nei. Det har berre vore litt lite med Kvitter dei siste dagane. Faktisk ikkje noko. Men. Fortvil ikkje! Eg skal ikkje "ta ein TalkieWalkie" og plutseleg berre slutte.

Så kva har skjedd den siste tida? Vel, eg har vore oppteken med å gjere absolutt ingenting (eg har vore kjempedaff og berre lege i sofaen og lese eller surfa eller gjere ingenting). I tillegg har eg på ein merkeleg måte fått skrive ferdig ei kvalifiseringsoppgåve i det spennande emnet NOR1100 Norsk grammatikk. Eg har skrive om endringane i bokmålsrettskrivinga i 2005. Noko av det beste var å skrive halve oppgåva på følgjerett nynorsk og den andre halvparten på radikal bokmål.

Eg trur rettskrivingsnemnda som no held på med nynorsken har mykje å lære av fagnemnda som heldt på med bokmålet før 2005, men eg skal skrive eit eige innlegg om oppgåva mi litt seinare. Om nokon har spørsmål om kva som skjedde med bokmål i 2005, så føler eg at eg har ei grei oversikt no...

Lady Gaga kjem til Oslo

Åhgud, snart kjem Lady Gaga til Oslo. Ikkje at eg har noko imot Lady Gaga, det er berre alle folka som kjem samstundes med Lady Gaga som bryr meg litt. Og sidan eg bur i ei blokk med stort sett svenskar og homofile, eit steinkast unna Oslo spektrum (eg reknar berre med at det er der Gaga skal spele), så blir det nok Gaga-vors og Gaga-nasch og det som verre er. Kanskje eg berre skal rømme byen i helga?

Eg vil heller at desse karane skal kome:

Nok Gaga no.

Eg har for øvrig lese Dag Solstads 11. roman no. No held eg på med oppfølgjaren, som sjølvsagt har tittelen 17. roman. Eg merker det er litt gøy å lese Solstad igjen etter berre å ha lese bøker med avsnitt og kapittel og sånne andre overflødige ting den siste tida.

Alle som har lese eller prøvd å lese Knausgård, må forresten stikke innom denne artikkelen på Framtida.no for ein god latter. Knausgård-setningar burde snart få sin eigen kategori i rettskrivinga. "Jeg beveget meg ut på den av lyktestolper dunkelt opplyste gaten". Om lag halvparten av setningane i dei to første Min kamp-bøkene er sånn.

Altså.. eg blir litt skremd...

Pakke? Til meg? Eg kan ikkje hugse å ha bestilt noko? Frå Leipzig?! Kva faen?

Kva i alle dagar er dette?Eit kort? Hæ? Vel, vi får lese og sjå kven det er frå...

"Be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det lukkes opp for dere. For den som ber, han får, og den som leter, han finner, og den som banker på, blir det lukket opp for."

Okej, dette begynner å bli ein smule sjukt... Kven i svartaste bokmålshelvete...

Hurr durr

Ei t-skjorte? Hæ?

Åja..


Dette er kanskje den mest overraskande gåva (?) eg nokon sinne har fått. Dette var verkeleg, verkeleg overraskande. Eg skyldar deg ein, Þormoðr. Eg skyldar deg verkeleg ein. (Eg er kanskje ikkje størrelse Large, men eg tek det i beste meining. Du har jo sagt at eg burde få litt meir kjøtt på beina.)

Kvitter i emning

Det er kjekt at de kjem med attkvitter om kva de liker å lese på Kvitter, kva de tykkjer er sjølve sjela og kva som ikkje er så kjekt. Eg har no gått gjennom attkvitteret som flaug inn på innlegget om dei to små problema og litt til, og det er ga jo mykje meining.

I motsetnad til kva eg trudde, er ikkje folk gått lei av å høyre om nynorsk og bokmål, likskapar, skilnader og prosessen med å byte mål. Yoshi-barna er ein sikker vinnar (det er òg det eg tykkjer er mest morosamt), og dei blir det meir av uansett kva de måtte meine.

Når det gjeld utklippa, legg ikkje blogg.no heilt opp til det. Dei oppstod fordi eg likte å sitje og bla igjennom dei nyaste innlegga, og slik oppdaga mykje artig. Tidlegare kunne ein bla gjennom dei nyaste innlegga fritt, så var det berre kvart femte minutt framsida blei oppdatert, og no er det kvart tiande. Så ein kan altså surfe gjennom tretti innlegg på ti minutt, og det gjer at eg ikkje lenger sit og blar så mykje.

Men de må gjerne sende inn tips til utklipp, så tek eg dei med. Det har folk gjort før, og Pormodr har til og med hatt ein gjesteutklippspost, med illustrasjon og heile pakka.

Eg fann forresten ein ikkje-publisert utklippspost i arkivet mitt. Det var ikkje så mange utklipp der, men eg får fylle på med nokre fleire og publisere.

No har eg altså fått klarna opp i ting: Eg kan skrive meir om språk. Då kjem eg til å gjere det. Eg har typ 100 ikkje-publiserte innlegg om nynorsk, bokmål, dialektar og slikt. Det aller meste går ut på at nynorsk er betre enn bokmål, hehe.. Elles er no tematikken som han plar.

Har de forresten lagt merke til ei lita endring i kommentarfeltet? På blogg.no kan ein framleis ikkje få svarkommentarane til å stå like under kommentarane dei er svar til, men no er kommentarane litt finare å sjå på, iallfall.

Eit lite problem, to små problem, lalala

I dag bladde eg gjennom arkivet (på jakt etter noko eg ikkje fann), og då gjekk det opp for meg at bloggen min var langt meir innhaldsrik og spennande før. Eg tykkjer i alle høve det. Eg trur ikkje eg har dekt så mykje som ein brøkdel av kva ein kan skrive om nynorsk og Yoshi-barn, men likevel har det dabba litt av.

Eg har lyst til å friske opp Kvitter litt igjen. Eg likte så godt denne bloggen, men eg føler eg har kokt han litt vekk i grauten. Kva skal eg gjere med det? Ein ting er jo å skrive fleire nerdeting om nynorsk, sjølv om eg eigentleg trur eg keier folk i hel med det.

I alle høve, her er to små problem frå dei siste dagane:
1. Kjellarboden eg brukte til å ta bilete av Lilleblå er ikkje lenger ledig. Der har eg for at eg var så treig med å ta bilete. Eg får vel finne på ei løysing, men i morgon kjem ein ny bit av historia. Og eg trur eg skal ta bileta til dei neste tre-fire biletseriane med det same og berre ha det klart, så det slepp å gå ei veke mellom kvar gong det skjer.

Eg veit faktisk nesten like lite som dykk om korleis det går, denne historia berre går litt frå gong til gong. Artig.

2. Eg har vore hjå legen. Kort sagt er eg litt sjuk og skal bli frisk. Men det kan ta tid, men i tida no og fram til noko faktisk skjer, trur eg eg kjem til å vere litt redusert, fordi det er mykje å tenkje på. (Nei, eg har ikkje fått kreft eller noko slikt).

Så veit de det.

Nyheit! Dult Paper Mario på Kvitter!

Eg har no greidd å lage eit dultebilete berre ved hjelp av html-kodar! Det betyr at òg dei som bruker Chrome eller andre nettlesarar utan Flash-stønad, no kan dulte ein figur i sida på bloggen. I denne omgang Paper Mario.Eg har berre eitt problem, og det er at det av og til berre er ein grå firkant der. Om ein dreg musa over firkanten, kjem Paper Mario opp. Men eg finn ikkje noko mønster i kva tid det er ein grå firkant og kva tid nettlesaren greier å laste opp det første biletet... Gjer du? Eg trur det har noko med onPageLoad-hendinga å gjere. Og så er eg fullstendig html-nybyrjar, det kan jo òg ha noko å seie...

Til dømes kjem Mario opp i førehandsvisninga av dette innlegget, men ikkje i førehandsvisninga av stilsettet. Merkelege blogg.no. Dei har lagt inn ein eller annan løynd javascript-greie som får bileta til å poppe fram når ein ruller over dei, og eg anar ikkje kva eg skal skrive inn for å overstyre den... Dumme blogg.no...

Her er img-tag-en om du vil ha Paper Mario på bloggen din:

<img src="http://img137.imageshack.us/img137/2382/pm1a.jpg" width="200" heigth="200" name="mario" onPageLoad="mario.src='http://img137.imageshack.us/img137/2382/pm1a.jpg';" onMouseOver="mario.src='http://img248.imageshack.us/img248/7834/pm2m.jpg';"
onMouseOut="mario.src='http://img137.imageshack.us/img137/2382/pm1a.jpg';" onMouseDown="mario.src='http://img827.imageshack.us/img827/3553/pm3w.jpg';" onMouseUp="mario.src='http://img248.imageshack.us/img248/7834/pm2m.jpg';">

Originalfilane er på 300 x 300 pikslar.

Er eg vanskeleg å kjønne?
Eg fekk ein artig kommentar i går:
Forresten la jeg deg til på bloglovin. Fordi jeg trodde du var en av disse vanlige jentebloggerne som skreiv ekstra kult. Så fant jeg ut at du var en gutt og het Vegard [...]
Og eg som trudde eg var kjønnsnøytraliteten sjølv. I alle høve på nettet. Det hender faktisk at eg blir teken for å vere jente (gjerne lesbisk/bifil) i røynda òg. Må vere ei særs flatbrysta jente, i så høve, men dei finst vel, dei òg.

Det slår meg at eg og kjærasten min då må sjå ut som eit heterofilt par når vi er ute i lag. Ha-ha. ^^

Slik får du Facebook-likar-knapp!

Her er koden for blogg.no-bloggar:

<iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=${EntryPermalink}" layout="standard&amp;show_faces=true&amp;
width=450&amp;action=like&amp;colorscheme=light" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" style="border:none; overflow:hidden; width:450px; height:75px"></iframe>

Koden er henta frå Facebook og modifisert til å passe blogg.no.

Legg han inn kor enn du vil ha han! Når du legg inn denne, får du akkurat slik eg har, men ein kan òg få med mørk bakgrunn, utan bilete, utan namn osv.. Meir om det seinare.

No skal eg heim og flytte skap. Tjohei.

Noko du kan like

Facebook-like-knapp
Eg har no, på etterspurnad, installert ein Facebook-like-knapp, slik at de kan like innlegga mine. Juhu. Det var altså Anders og Audun (Audun skal få limerick, det må eg hugse!) som sto for etterspurnaden. Illustrasjonsbilete:
Facebook-knappen finn du heilt nedst i kvart innlegg!

Og her er noko du kan like
Eg fekk seks på nynorskeksamen!!
Det er heilt sant! Eg henta karakterane mine i dag og vart litt småsjokkert då eg såg seksaren i hovudmål. Eg fekk i tillegg seksar på eksamen i rettslære, og femmar i politikk (læraren min har oppmoda meg på det sterkaste til å klage). For meg er dette eit prov på at eg no er ein fullkomen nynorskbrukar som kan uttrykkje meg godt og kontrollert på nynorsk. Og dét etter å ha hatt nynorsk som hovudmål i to år!

Eg er småstolt og feirar med pannekakar til middag. :D

(Det er no du skal trykkje "lik dette" under her)

Kvitter - no med fleire Yoshi-barn

Lita designoppdatering.
Eg har no leika litt med ting å ha omkring bloggen. Det vart litt vel Nintendo-dominert, men absolutt artig!Tanken er at eg no kan leggje på så mange figurar eg berre vil, nedover sida. Har du nokre ønske eller forslag til ting eg kan ha nedover?

No blei det i alle høve meir liv og farge på sida. Dei som las Påskekrimmen kjenner jo att dei ulike Yoshi-ane, det er jo bra.

Er det nokon som har så smal skjerm at de ikkje får sett alt? Om det er eit stort problem for ein betydningsfull del av den enorme gruppa menneske som les denne bloggen fast, så kan eg gjere noko med det.

No er det vel godt over sengetid, så eg lallar.

Sommaren er her, tid for forandring

Eg teikna meg eit nytt toppbilete no. Brukte prøveversjonen av nyaste Adobe Flash. Utruleg godt program, altså! Ein draum å bruke. Skulle ønskje eg hadde pengar å kjøpe det for.

Slik skal det sjå ut no.


Tanken er å ha litt meir på sidene, men det viser seg å vere litt vanskeleg å få til å sjå bra ut. Ikkje at eg tykkjer bloggen er direkte stygg no, men han er jo litt vel.. grå?

Kvar tek Kvitter vegen?
No må eg ta nokre grep igjen. Det har igjen blitt til at eg kvitrar om ting utan samanheng og utan interesse for nokon, og så svarar eg aldri på den tilbakemeldinga eg får. Det er dumt av meg, då set eg kjeppar i mine eigne hjul.

No vil eg gjere noko produktivt med Kvitter igjen. Kva som helst, så lenge eg kan vere litt kreativ! Eg byrjar i dag med å teikne litt meir:

iskrem.png

Ok, kanskje ikkje kjempeartig, men de skjøner kanskje kvar eg vil? Eg er redd for at om eg ikkje tek eit grep no, vil situasjonen om nokre veker vere slik at eg skriv av gamal vane, og så les de av gamal vane, og så kunne eg like gjerne ha slutta å blogge utan at nokon hadde sakna det. Og slik vil eg ikkje ha det.

Eg veit at det er få som les, men eg veit at dei få som les, les fast, og det er alt som betyr noko for meg. At vi saman skapar noko.

Men det kan eg sjå litt meir på i morgon.

Eit metainnlegg om Kvitter

Fyrst skal eg ta ein Jon Fosse
Her er eg. Eg er her.
Dette er bloggen min.

Du les på bloggen min no. No les du på bloggen min.
Tekst frå min blogg fyller augo dine.

Eg skriv. Du les. Saman er vi blogg.

Du og eg.
Eg og du.
Alltid.

Nok Fosse, her er poenget
Eg har vore litt sjuk dei siste dagane, så det har vorte mykje søvn om dagen og lite om natta. Og eg er elendig til å skrive svar på kommentarar, men vit i hjartet ditt at eg les alt og at eit kvart artig, søt og lystig attkvitter får ein liten plass i hjartet mitt.

Det er sprøtt at vilt framande menneske har vorte faste lesarar. Hadde eg aldri trudd. Sært. Vit at eg eigentleg er ein sosial lodott.

Eg tenkte berre over kva eg eigentleg har kvitra om i det siste. Og. Eg veit ikkje heilt om eg liker det. Det vert til at eg skriv mindre og mindre sjølvprodusert og heller skriv om kva for teite ting andre finn på å skrive. Men no skal eg skrive meir sjølv. Eg vil, i alle fall.

Det er den tida av året
Eg er alltid litt deppa på hausten. Eg vert nedtrykt av grått vêr og gråe folk, triste fjes på buss og bane. Når sola forsvinn , glir eg inn i eit skjørare humør. Då varmar det godt å finne slikt i straumpostkassa ein dag ein er sjuk og stressa:
god
bedring

Til slutt i innlegget
Same kva grunn du har til å lese dette, ikkje tenk så mykje over det. I dag er det fredag, no er det kveld, eg skal på konsert med Kings of Convenience og ha det trivelig, og i morgon skal eg tidleg opp, hoho. Eg ser kvar einaste helg korleis lesartalet stupar, for så å stige igjen sundag kveld og natt til mandag. Dei som les bloggen min er sunne og friske menneske som er ute i helgene. Det er godt å vite. <3

Saman er ein mindre aleine. Ja, det er jo ei sannheit.
bilde 44


Om kvitraren!

Om kvitraren

[Set inn fancy anonymt bilete her]

Namn: Vegard
Alder: 19
Stad og stode: Oslo, student

Eg stikk 174 stolte centimeter opp i veret og kler meg helst i brunt eller blått. I sofaen har eg ei samling med Yoshi-figurar i plysj, og bak bøkene i bokhylla har eg ei samling med gamle ordlister frå ulike rettskrivingsreformer, som eg liker å lese i. Namnet mitt er norrønt og betyr "den som voktar heimen", men eg har allereie floge frå barndomsreiret. Heile livet har eg budd i Oslo og her skal eg bu endå nokre år.

På fritida er eg Nintendo-entusiast og hovudstups forelska i figuren Yoshi, eg er ateist og blir litt utilpass når nokon snakkar om synd, eg er målmann og ønskjer å spreie nynorsken ved å vise kjærleiken til språket, og eg er open om at eg er homo, for dei som måtte synast det er viktig.

Om Kvitter

[Korleis illustrerer ein Kvitter?]

Kvitter er ei omsetjing av "Twitter", men det er berre namnet eg har "stole" derifrå. Kor grensene for Kvitter går, er det berre eg som finn ut av mens eg går, men Kvitter handlar i hovudsak om å skrive nynorsk, om å vere far til tjue Yoshi-barn og om å vere ung student i Oslo.

Kvitter er ein upersonleg, men særs personleg blogg. Eg har ikkje som mål å kvitre kvar dag, og det er altfor mange idear og påfunn som det aldri blir noko av. Men det eg får til, hamnar her på Kvitter.

Kontakt

Ta gjerne kontakt om kva det måtte vere, det vere seg spørsmål, kommentarar, idear, ris og ros.

Facebook: Sjølvsagt har eg profil på Facebook. Greier du å finne meg?
E-post: Eg har laga ein e-post-konto til kontakt: Kvitrar(a)gmail.com.
Kommentarar: Eg les alle kommentarar som kjem inn. Sjølv om du kommenterer dette gamle innlegget, vil eg få det opp som ein ny kommentar, så det er berre å kvitre i veg.

hits